Nederland - 8 januari 2019 - Aandelen

Dit zijn belangrijke punten voor marihuana in 2019

door STIJN

2018 was een fantastisch jaar voor marihuana met verschillende positieve gebeurtenissen. Beleggers en investeerders zijn benieuwd wat 2019 in petto heeft. Er zijn alvast drie pijlers die van belang zullen zijn voor de globale marihuana industrie. De USA, Canada en nieuwe samenwerkingen.

De grootste slag die marihuana kon thuishalen vorig jaar was de volledige legalisering in Canada gevolgd door de goedkeuring van marihuana voor recreatief gebruik in Californië. Maar waar moeten beleggers en investeerders dit jaar op letten? Hieronder een klein lijstje van kritieke punten.

Drugbeleid USA

Het federale drugbeleid in de Verenigde Staten van Amerika is ongetwijfeld één van de grootste ‘setbacks’ voor marihuana-aandelen. Op federaal niveau is de drug nog altijd illegaal hoewel er ondertussen 31 staten zijn die medicinale marihuana hebben gelegaliseerd en 10 staten die ook marihuana voor recreatief gebruik hebben gelegaliseerd.

Er bestaat echter een kans dat de federale wet dit jaar nog veranderd kan worden, er is alleszins voldoende steun voor het legaliseren van marihuana. Senatoren Cory Gardner en Elizabeth Warren zijn hemel en aarde aan het bewegen om een wetsvoorstel te laten goedkeuren in de Senaat.

Groei Canadese markt

Marihuana volledig legaliseren is één ding, de markt en industrie in stand houden en laten uitbreiden is een ander ding. De Canadese marihuanamarkt mag dan wel vrij spel hebben, het heeft allesbehalve zijn volledig potentieel bereikt. Zo is er voorlopig niet voldoende aanbod om aan de vraag te voldoen.

Anderzijds zijn nog niet alle producten gelegaliseerd zoals bijvoorbeeld voedsel en drank waar cannabis in is verwerkt. Deze twee ‘issues’ vormen een klein struikelblok maar bieden ook kansen. Bedrijven die hun productiecapaciteiten snel kunnen verhogen, zullen het meeste kunnen verkopen.

Samenwerkingen

In 2018 werden er aardig wat joint-ventures opgestart met cannabisbedrijven. Zo ging Constellation Brands in zee met Canopy Growth en sloten AB Inbev en Tilray een overeenkomst met elkaar. Uiteraard waren en nog tal van andere akkoorden die de marihuana-aandelen deden stijgen.

Ook voor dit jaar zal dit een belangrijke katalysator zijn voor de marihuana-aandelen. Steeds meer alcohol- en tabaksproducten richten hun pijlen op marihuana. Men verwacht dat ook dit jaar verschillende nieuwe samenwerkingen gevormd zullen worden in de marihuana industrie.

Bronnen: Motley Fool

Foto: Dennis Engelen – Pexels

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel