Nederland - 10 januari 2019 - Beursbrink

In dit Europese land zijn ze nog niet overtuigd van marihuana

door STIJN

Hoewel marihuana in populariteit aan het winnen is en het bewezen is dat er veel voordelen aan verbonden zijn, zijn ze er nog niet overal van overtuigd dat marihuana gelegaliseerd moet worden. In Spanje heerst er onverdeeldheid bij de bevolking, medicinale marihuana is dik OK maar recreatieve marihuana ligt precies iets moeilijker.

Volgens een onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) te Madrid is 47,2 procent van de Spanjaarden voor legaliseren van marihuana, maar enkel als dit streng gereguleerd is. Met andere woorden, mensen mogen marihuana alleen nuttigen op bepaalde plaatsen en met speciale eisen en beperkingen. 41,6 procent is radicaal tegen marihuana, ongeacht de voorwaarden.

Dat beeld verandert helemaal als we spreken over medicinale marihuana. 84 procent van de Spanjaarden vindt het gebruik van marihuana voor medische redenen volledig gerechtvaardigd terwijl 9,2 procent van de Spanjaarden niet geloven in de gezondheidsvoordelen van marihuana.

Legalisering

De politieke formatie Podemos heeft vorig jaar gepleit om marihuana in Spanje te legaliseren, ze lieten hun inspireren door de volledige legalisering van marihuana in Canada. Als argument gebruiken ze uiteraard de gezondheidsvoordelen van marihuana maar ook het financiële aspect is een belangrijk argument om marihuana te legaliseren, goed voor 3,3 miljard euro aan extra belastinginkomsten.

In Spanje heerst er momenteel een soort van grijze zone omtrent marihuana. Het gebruik ervan is verboden en strafbaar maar in sommige gevallen laten de autoriteiten het wel toe. Verder is er ook nog de ‘laksheid’ van de politiediensten. Je kan er gerust marihuana roken zonder beboet te worden, dat wil echter niet zeggen dat met nuttigen van marihuana legaal is in Spanje.

Hoewel er een politiek draagvlak is voor de legalisering van marihuana, lijkt het nog een lange strijd alvorens het groene spul er effectief gelegaliseerd zal worden. Over medicinale marihuana kan er gediscussieerd worden maar recreatieve marihuana is de komende jaren totaal niet aan de orde.

Bronnen: Spanje Vandaag

Foto: Surfwiz17 – Pixabay 

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel