Nederland - 11 januari 2019 - Beursbrink

Legale marihuana dan toch niet nefast voor alcoholverkopen?

door STIJN

Wat men verwachtte, is dan toch niet waar. Marktkenners dachten namelijk dat de legalisering van marihuana nefast zou zijn voor de verkoop van alcoholproducten. Dat blijkt uit een onderzoek in drie Amerikaanse staten waar recreatieve marihuana momenteel legaal is.

Marihuana gaat de verkoop van alcohol doen dalen, dat was één van de uitspraken die verschillende marktkenners deden vorig jaar toen marihuana steeds meer geaccepteerd werd door verschillende Amerikaanse staten. De Distilled Spirits Council deed een studie om het tegendeel bewijzen.

Onderzoek

Ze hebben een onderzoek gedaan naar de verkoop van wijn, bier en sterke drank in de staten Colorado, Oregon en Washington State, staten waar recreatieve marihuana het langst legaal is. Wat blijkt, de verkoop van sterke drank is gestegen en de verkoop van bier en wijn is vrij stabiel gebleven.

At this point, we’ve seen no impact on spirit sales from legalized recreational marijuana.

Ze hebben de ‘historische’ verkoop van alcoholische dranken vergeleken met de huidige verkoop, nadat recreatieve marihuana werd gelegaliseerd. De verkoop van sterke drank steeg van 3,6 procent naar 7,6 procent. Wijn deed het misschien iets minder goed met meer verkopen in Colorado en Oregon maar een dalende trend in Washington State. Bier verloor echter in alle staten ‘marktaandeel’.

The trends in alcohol have been fairly consistent regardless of whether or not you have legalized recreational marijuana in a state or not.

Toch mogen we hier niet te snel onze conclusies uit trekken, aldus enkele analisten. Er wordt namelijk verwacht dat consumenten op termijn minder alcohol zullen gaan consumeren en marihuana in de plaats gaan nuttigen. Het hangt namelijk af van de huidige generaties en demografische toestand.

Ze verwachten dat het opeens heel snel kan gaan, vooral als meerdere staten recreatieve marihuana gaan legaliseren. Het is dus afwachten welke invloed op termijn marihuana zal hebben.

Bronnen: Forbes, CNBC

Foto:  Quote Catalog Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel