Nederland - 10 januari 2019

Tevreden met 0,03% rente en een afkalvend rendement op uw beleggingen? Lees dan niet verder.

door PAUL SCHRIJVER

Belangrijk:

In dit artikel bespreken we een alternatieve beleggingskans, maar die is vooralsnog alleen geschikt voor Nederlanders. 

Voor de Belgische beleggers: in ons artikel van eind vorig jaar over een vergelijkbare alternatieve beleggingskans namen we Fast Invest onder de loep. Voor Belgen is deze beleggingskans wel geschikt.

Investeren in peer-to-peer leningen: laagdrempelig en een lucratief alternatief

Particuliere leningen worden ook wel peer-to-peer leningen genoemd. Het zijn leningen tot enkele duizenden euro’s van particulieren aan particulieren. Van peer tot peer dus.

Zonder dat daarbij een bank komt kijken. Wel zo handig als je bijvoorbeeld snel wat cash wilt hebben.

Denk daarbij aan Thijs die snel een verbouwing wil financieren. Of een lening wil om zijn geliefde Mercedes te kopen.

Nu kan Thijs daarvoor heel goed terecht bij een bank. Maar dan gaat het allemaal niet zo snel voor hij zijn geld heeft. Er moet namelijk eerst een hele papierwinkel worden afgehandeld. Ook betaalt Thijs  dan meestal een fikse rente voor die lening.

Voor Thijs is het veel makkelijker om een platform te zoeken waar hij direct zijn lening kan aanvragen. Dus dat is wat veel particulieren tegenwoordig doen.

Interessant voor u is dat je via zo’n platform ook kunt investeren in die leningen. Tegen een mooie rente ook nog.

Nu hebben wij aardig wat van deze platforms bekeken. Vooral internationale, want P2P-lenen is in het buitenland ondertussen enorm populair. Maar ook in Nederland is het stilletjes aan in opkomst.

Laten we daarom eens een Nederlands online leningenplatform bekijken dat ons is opgevallen. Het platform van Lender & Spender. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Tenminste als u op zoek bent naar eenvoud bij het openen van een account.

En een mooie rente. Want u krijgt 4,3% op uw investering. Daar kan geen spaarrekening bij een bank tegenop.

Lender & Spender: binnen 1 minuut een account en investeren maar!

Een account heeft u echt supersonisch snel geopend: binnen 1 minuut. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is uw e-mailadres intoetsen.

U ontvangt dan op dat adres een link ter bevestiging van uw aanmelding. Nadat u op die link heeft geklikt, kunt u een wachtwoord aanmaken. En klaar is Kees!

Nu verschijnt uw dashboard in beeld. U kunt beginnen met investeren. Dat kan vanaf 100 euro.

Bij Lender & Spender wordt elke investering standaard verdeeld over de volledige leningenportefeuille. Wel zo fijn, want zo is je investering meteen perfect gespreid. En er wordt alleen geïnvesteerd in leningen zonder betaalachterstand.

Nu is het niet zo dat uw geld op een grote hoop wordt gegooid. En dat u geen idee heeft waar dat nu precies in belegd is. Onderdeel van uw account bij Lender & Spender is namelijk een overzicht ‘Mijn vorderingen’.

In dat overzicht ziet u netjes gepresenteerd welk percentage van uw investering belegd is in welke leningen.

Kredietwaardigheid voorop

Terug naar Thijs.

Ook al kan Thijs snel geld lenen via een platform. Dat wil niet zeggen dat hij zomaar een mooi bedrag kan krijgen wanneer hem dat uitkomt.

Lender & Spender leent niet klakkeloos geld uit aan elke willekeurige geldvrager. Dat mogen ze ook niet. Want ze staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. De AFM-vergunning verplicht Lender & Spender om te voldoen aan strenge AFM-eisen.

Het platform neemt kredietwaardigheid dan ook uiterst serieus. Daarom verstrekken ze alleen leningen aan particulieren die ook in aanmerking zouden komen voor een lening via een bank.

Wil Thijs kunnen lenen, dan toetst het platform of hij

  • Een vaste baan of (pensioen)uitkering heeft,
  • Voldoet aan dezelfde inkomenstoets als banken doen bij kredietnemers en
  • Een goed en onbesmet betaalmoraal heeft.

Pas als Thijs voor deze test slaagt, gaan de lichten op groen. En wordt zijn lening aangeboden op het platform. Lender & Spender beleggers kunnen daar dan direct in investeren.

Een platform met een overzichtelijk dashboard

Investeren op het platform kan uiteraard pas wanneer je een account hebt. Wanneer je een account hebt geopend, krijg je de beschikking over een overzichtelijk dashboard. Daar kun je bij het onderdeel ‘Investeren’ aangeven of je een eenmalige of een maandelijkse investering wilt doen.

Als de investering is gedaan, dan ontvang je via mail een bevestiging daarvan. Ook stuurt Lender & Spender een mail als een periodieke (rente)betaling is ontvangen.

Voor al die service rekent het platform trouwens wel wat kosten: 1% op jaarbasis over de gemiddelde uitstaande investering.

Wanneer je bijvoorbeeld een investering van 1.000 euro uit hebt staan, betekent dit dat je maandelijks 1.000 euro x 1,0% / 12 = EUR 0,83 aan kosten betaalt. De servicekosten worden elke maand ingehouden op de betalingen die je ontvangt.

Opnemen van een investering is ook mogelijk. Dat kan via de optie ‘Opnemen’ op twee manieren:

  • door ontvangen betalingen aan rente en aflossing maandelijks te laten betalen of
  • door een deel of je gehele investering direct op te nemen.

Dat laatste kan onder bepaalde voorwaarden en daar zijn kosten aan verbonden.

Lender & Spender: prima platform voor een alternatieve belegging

Ziet u P2P-leningen inmiddels ook als een manier om uw investeringspotje een extra boost te geven? Verdiep u eens verder in het platform van Lender & Spender.

Het is weliswaar niet het enige online leningen platform. Maar voor ons wel eentje die zeker de moeite waard is om te bekijken.

Wij hebben het al uitvoerig onderzocht en getest. En schatten het in als een zeer geschikt platform om te beginnen met investeren in particulieren leningen.

>> Meld u gratis aan voor Lender & Spender.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel