Nederland - 2 oktober 2018 - Beursbrink

Vanadium redox flow batterijen op weg naar de eerste plaats

door STIJN

Lithium-ion, de batterijen die op basis van deze grondstof worden gemaakt leveren fantastisch werk. Maar er bestaat een beter alternatief sinds de opkomst van hernieuwbare energie door wind, water, zon, etc. Vanadium redox flow batterijen staan op het punt de fakkel over te nemen.

Lithium-ion batterijen zijn alom vertegenwoordigd, deze manier van energieopslag voldoet dan ook aan alle noden, voorlopig toch. Want oor de opkomst van hernieuwbare energie werd er op zoek gegaan naar nieuwe en andere manieren om elektriciteit en energie op te slaan, vandaar de toepassing van vanadium redox flow batterijen (VRB).

Voordelen

Factoren zoals bijvoorbeeld de vervangbaarheid van elektrolyten geven redox flow batterijen, op basis van vanadium, dat streepje voor op hun tegenhanger, lithium-ion batterijen. Ze zijn ecologisch, duurzamer, gaan veel langer mee en vergen minder onderhoud dan hun tegenhanger.

De versnellende groei van hernieuwbare intermitterende elektriciteitsvoorzieningen (zonne-, wind-, getijdenenergie enz.), die in 2017 wereldwijd een cumulatief geïnstalleerd vermogen van 2179,09 GW bereikte, heeft ook de behoefte aan installaties voor aanvullende energieopslag, deze opslag wordt momenteel grotendeels vervuld door lithium-ion batterijen.

Ondanks de hogere initiële investering, groeit de vraag naar flow batterijen wereldwijd aanzienlijk en wordt verwacht dat ze de capaciteit hebben om lithium-ion batterijen te overtreffen, vooral bij toepassingen die langdurige stroomstabiliteit vereisen, zoals gebruik op netschaal.

Vanaf nu tot het jaar 2023 zal er worden blijven ingezet op hernieuwbare energie, dus ook de vraag naar energieopslag. Bovendien wordt verwacht dat factoren zoals langere levensduur, verminderd brandrisico en hun recycleerbare karakter de vraag naar flow batterijen tijdens de voorspelde periode zullen doen toenemen.

Bronnen: News OK

Foto: Seagul – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland